Vliv kulturních odlišností Číny a Česka v managementu - Matoušková, Zuzana (2009)
Diplomová práce se zaměřuje na zkoumání specifických rysů kultury Číny a Česka a zjišťuje, jak kulturní odlišnosti těchto dvou zemí ovlivňují vzájemnou spolupráci. Součástí práce je také uvedení do problematiky interkulturní komunikace spolu s tím, jaké problémy se při ní mohou vyskytnout a jak docílit toho, aby byla co nejefektivnější. Kulturní odlišnosti byly zkoumány pomocí dvou dotazníkových šetření. První z nich probíhalo mezi mladými lidmi v Česku a na Taiwanu a zaměřovalo se na porovnání obecných životních hodnot těchto dvou kultur. Druhý výzkum do hloubky analyzoval problémové situace při spolupráci Čechů a Číňanů. V závěru práce jsou na základě teoretických poznatků a výsledků dotazníkových šetření uvedeny návrhy opatření pro efektivní spolupráci Číny a Česka.