Využití lean manufacturingu v řízení nákladů - Hobzová, Veronika; Šoljaková, Libuše; Halíř, Zbyněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Lean manufacturing je metoda zaměřená na snižování nákladů. Práce se zabývá historickým vývojem metod lean manufacturingu s důrazem na Taylorův scientific management, motion studies od manželů Gilbrethových a Fordovu produkci modelu "T". Ze současné praxe je věnována pozornost aplikaci lean manufacturingu ve společnosti Toyota, kde se označuje TPS (Toyota production system). Praktické pohledy jsou doplněny analýzou teorie lean manufacturingu od Jamese Womacka a Daniela Jonese. Práce se dále zabývá analýzou fiktivního podniku HAD. Společnost HAD je postavena na reáliích tří mezinárodních IT firem. V analýze jsou aplikovány aktuální teoretické poznatky o lean manufacturingu od Womacka a Jonese včetně jednotlivých jeho kroků: value ("hodnota" výrobku z pohledu zákazníka), the value stream ("tok hodnoty"), flow ("plynutí"), pull ("tah") a perfection ("zdokonalování"). Výsledná práce může sloužit jako přehled historie i současných metod lean manufacturingu včetně případové studie.
Vedoucí práce: Libuše Šoljaková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses