Analýza šrotovného a jeho mikroekonomické a ekologické dopady - Rezek, Adam (2009)
Tato bakalářská práce zpracovává téma šrotovného a jeho vliv na prodejnost menších aut. Zaměřuje se především na to, jak se změna prodejnosti těchto aut projeví ve vozovém parku nových aut a také na úspoře emisí. První část je zaměřena na popis vlivu dotace na trh automobilů a charakteristiku jednotlivých segmentů. Praktická část už zkoumá konkrétně vliv šrotovného v Německu a na Slovensku na jejich vozové parky nových aut. Následně se práce pokouší za daných předpokladů zjistit, k jaké úspoře emisí vedlo nahrazování starých aut novými v těchto zemích.