Dlouhodobá nižší výkonnost firem po IPO - Nenadál, Petr (2010)
Obsahem této práce je problematika dlouhodobé podvýkonnosti IPO. V první části této práce jsem se zaměřil na IPO z obecného pohledu -- co je to IPO, výhody a nevýhody financování rozvoje podniku pomocí IPO, anomálie spojené s IPO, problémy IPO. Primární emise akcií se týkají zejména dvě anomálie. V této práci je blíže specifikován jev dlouhodobé podvýkonnosti, jeho podstata a příčiny. V dalších řádcích jsem se zaměřil na zdroje dlouhodobé podvýkonnosti, charakteristiky podvýkonnosti a na citlivost vypočtených dat v závislosti na zvoleném období. Pokusil jsem se nastínit problematiku dlouhodobé podvýkonnosti IPO v USA. V posledních odstavcích práce jsem se zabýval studiemi dlouhodobé podvýkonnosti v Německu, Turecku a Švédsku. Cílem práce bylo porovnat dlouhodobou podvýkonnost v jednotlivých státech a pokusit se zjistit její příčiny. Při výběru jednotlivých zemí jsem vycházel zejména z dostupnosti dat a prioritou pro mě byly státy z Evropy. Na závěr jsem vybrané země vzájemně porovnal a zhodnotil jejich výsledky výkonnosti v oblasti IPO.