Analýza drogové prohibice a odhad vlivu legalizace marihuany na státní rozpočet - Flegr, Jan (2010)
Tato práce zkoumá vliv prohibice drog na společnost. Analyzuje východiska a cíle prohibice a ukazuje mechanismus, jakým se snaží vytyčených cílů dosáhnout. Práce ukazuje společenské náklady prohibice, především vliv prohibice na potenciální zdravotní rizika užívání drog a na majetkovou a násilnou trestnou činnost. Dále představuje hlavní důvody, proč se prohibici nedaří vytyčené cíle dosáhnout. V práci je dále odhadnut pravděpodobný vliv legalizace marihuany na státní rozpočet. Tento odhad spočívá ve vyčíslení přímých výdajů na vynucování prohibice marihuany. Práce dále odhaduje výši potenciálních daňových příjmů z legální marihuany. Pro tento účel práce odhaduje vliv legalizace na cenu a spotřebu marihuany.