Analýza drogové prohibice a odhad vlivu legalizace marihuany na státní rozpočet - Flegr, Jan; Hudík, Marek, 1980-; Bartoň, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Tato práce zkoumá vliv prohibice drog na společnost. Analyzuje východiska a cíle prohibice a ukazuje mechanismus, jakým se snaží vytyčených cílů dosáhnout. Práce ukazuje společenské náklady prohibice, především vliv prohibice na potenciální zdravotní rizika užívání drog a na majetkovou a násilnou trestnou činnost. Dále představuje hlavní důvody, proč se prohibici nedaří vytyčené cíle dosáhnout. V práci je dále odhadnut pravděpodobný vliv legalizace marihuany na státní rozpočet. Tento odhad spočívá ve vyčíslení přímých výdajů na vynucování prohibice marihuany. Práce dále odhaduje výši potenciálních daňových příjmů z legální marihuany. Pro tento účel práce odhaduje vliv legalizace na cenu a spotřebu marihuany.
Vedoucí práce: Marek Hudík
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; drogy; veřejné zdraví; marihuana; bakalářské práce; drugs of abuse; public health; marijuana; bachelor's theses