Analýza zavedení registračních pokladen na podnikatelské prostředí a státní rozpočet - Zubíčková, Aneta; Mičúch, Marek, 1980-; Hudík, Marek, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Problematika registračních pokladen byla nedávno aktuálním tématem i v České republice. Jejich zavedení předpokládá eliminaci šedé ekonomiky díky zvýšení vykazovaných tržeb subjekty, jenž je povinně používají. Regresní analýza však neprokázala přímý vliv registračních pokladen na výši vykázaných tržeb. Registrační pokladny představují dodatečnou zátěž pro podnikatelské subjekty a ztěžují podmínky pro podnikání. V roce zavedení registračních pokladen došlo k poklesu počtu podnikajících subjektů, zatímco počet zaměstnanců státní správy vzrostl. Přímý vliv registračních pokladen na vývoj daňových příjmů státního rozpočtu nebyl prokázán z důvodu nedostatku relevantních dat.
Vedoucí práce: Marek Mičúch
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses