Role kreditních derivátů v americké hypoteční krizi - Münchová, Tereza (2009)
V současné době se globální ekonomika stále potýká s důsledky americké hypoteční krize, která naplno propukla v roce 2007, a postupně z ní vznikla krize finanční a nakonec i ekonomická, která ovlivnila vývoj ekonomik celého světa. Příčiny, které vedly ke krizi takového rozsahu, se stále hledají. Nejčastěji skloňovaným viníkem ale přesto zůstávají inovace na finančních trzích, které vedly k vytvoření komplexních nástrojů, jakými jsou např. Kreditní deriváty. Cílem práce je popsat kreditní deriváty a průběh obchodování, analyzovat situaci na hypotečním trhu v USA, určit jakou roli v něm mělo obchodování s kreditními deriváty a jakou roli měly ostatní faktory, které ke krizi přispěly.