Perspektiva česko-rumunských hospodářských vztahů - David, Petr (2009)
Česká republika a Rumunsko toho mají společného více, než by se mohlo zdát na první pohled. Důležité momenty v historii obou zemí se odehrály přibližně ve stejnou dobu. Česká republika není pro Rumunsko, ani Rumunsko není pro Českou republiku klíčovým trhem. Vzájemné vztahy však mají velký růstový potenciál. Ten největší se skrývá v možnostech investování v Rumunsku. I rumunský trh nabývá na významu, jako odbytiště českého zboží. Veškeré obchodní aktivity mají z dlouhodobého hlediska růstové tendence, které však byly na konci roku 2008 ukončeny nástupem celosvětové hospodářské recese. Jakmile krize odezní, vrátí se česko-rumunský obchod na rostoucí vlnu, přičemž intenzitu růstu můžeme očekávat ještě větší, než tomu bylo v minulých letech. Toto zvýšení může paradoxně způsobit hospodářská recese, která zapříčinila jeho prudký propad v roce 2009. Nutná diverzifikace podnikatelských aktivit nejvíce napomůže vztahům se zeměmi, jejichž vzájemný obchod není klíčový - tedy například s Rumunskem.