Německý hospodářský zázrak - Franěk, Pavel (2009)
Tématem diplomové práce je analýza německého hospodářství v letech 1948 - 1953, ve kterém se uskutečnila liberalizace hospodářství. Liberalizace umožnila růst hospodářství, které je označováno jako německý hospodářský zázrak. Práce bude obsahovat analýzu přínosu Erhardovy ekonomické reformy, která vychází z učení ordoliberalismu. Práce obsahuje i teoretický podklad k nejdůležitějším myšlenkám ordoliberalismu. Hlavní část diplomové práce je ale zaměřena na historickou souvislost ekonomické reformy na hospodářskou situaci v západním Německu. První část obsahuje teoretický pohled na ordoliberalismus. Další kapitola se zabývá prvním krokem v přechodu na tržní ekonomiku a to měnovou reformou. Zde bude analyzována příčina, průběh a důsledek měnové reformy na ekonomickou situace v zemi. Na to bude navazovat analýza měnové oblasti a budování bankovního systému společně s liberalizací zahraničního obchodu.