Jin in time a jeho vliv na manažerské účetnictví - Švajková, Monika (2010)
Cílem této práce je přiblížit problematiku jak metody Just in Time, tak i dalších oblastí důležitých pro strategicky orientované manažerské účetnictví a stanovit obecný postup pro kvantifikaci úspor nákladů vyplývajících ze zavedení Just in Time. Jedná se hlavně o procesní řízení, Activity Based Costing, Activity Based Management a řízení kvality. V práci je také specifikována metoda Just in Time zvlášťe ve vztahu k zásobování a k výrobě. Praktická část práce je rozdělená na dvě podkapitoly, přičemž první z nich je věnována otázkám, které je potřeba zodpovědět pro posouzení vhodnosti implementace Just in Time do výrobního podniku a v druhé je stanovený obecný postup pro kvantifikaci úspor vyplývajících ze zavedení Just in Time.