Spornost fuzzy logických teorií v odvozovacích systémech - Havlíček, Petr; Ivánek, Jiří, 1953-; Jirků, Petr, 1942-2017; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Tato práce se zabývá zkoumáním spornosti zvláštní omezené třídy fuzzy logických teorií reprezentujících odvozovací systém. Tato třída je v práci vymezena jako teorie obsahující zejména speciální axiomy odpovídající pravidlům v odvozovacím systému a ohodnocené atomy odpovídající datům o případu. Práce využívá funkcionálního přístupu a zabývá se třemi fuzzy logickými kalkuly, a to logikou Gödelovou, Łukasiewiczovou a produkční. Jako jazyk je použit jazyk predikátové fuzzy logiky prvního řádu s ohodnocením. Pro ověření spornosti využívá konceptu stupně inkonsistence (angl. inconsistency degree) a v Łukasiewiczově logice také indexu protichůdnosti (angl. polar index). Popsán je i princip stupně konsistence (angl. consictency degree). Je navržen jednoduchý algoritmus pro ověření konsistence teorie na základě stupně inkonsistence a je popsán způsob použití indexu protichůdnosti. Pro fuzzy logickou teorii je zaveden termín odpovídající teorie ve dvouhodnotové logice a jsou porovnány spornosti teorií ve fuzzy logice a odpovídajících teorií ve dvouhodnotové logice. Výsledky tohoto porovnání jsou presentovány na příkladech teorií pro tento účel navrženého diagnostického systému MEDSYS II. Na konec je odvozen vztah mezi sporností fuzzy logické teorie odvozovacího systému a jí odpovídající klasické teorie v jednotlivých kalkulech pro oba použité přístupy v jednotlivých fuzzy logických kalkulech.
Vedoucí práce: Jiří Ivánek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: znalostní technologie [obor dipl. práce]; fuzzy logika; diplomové práce; fuzzy logic; master's theses