Může ekonomie zkoumat chování zvířat? - Pokorný, Michal (2009)
Cílem této práce je zodpovědět otázku, zda ekonomie může zkoumat chování zvířat. Nejprve je třeba vymezit samotný subjekt ekonomie, tedy určit, čím se má ekonomie zabývat. Dostanu se především k problematice účelového jednání, otázce racionality a směny. Následně budu zkoumat, zda lze tuto teorii aplikovat na chování zvířat a zda má taková aplikace smysl. Ve své práci poukáži i na omyly, kterých se mnozí ekonomové dopouštějí ve svých názorech na chování zvířat a při své argumentaci, proč chování zvířat není předmětem ekonomie.