Vývoj ekonomického chování z hlediska změn v hodnotových preferencích - Lehká, Michaela; Hubinková, Zuzana, 1971-; Lukeš, Martin, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2009)
Cílem této diplomové práce je na základě vlastního výzkumu a za použití dat z dřívějších výzkumů získat ucelené výsledky za populaci České republiky v oblasti lidských hodnot, hodnotových preferencí a hodnotových žebříčků. Zároveň je důležitým cílem této diplomové práce zobrazit ekonomické chování lidí v České republice v době finanční a ekonomické krize. Jako teoretická východiska pro praktickou část byly zvoleny tři hlavní, vzájemně provázané oblasti: ekonomické chování, se zaměřením na principy individuálního rozhodování a na média a jejich možný vliv na ekonomiku; hodnoty v životě člověka; a ekonomický vývoj jako zdroj změn ekonomického chování z hlediska vývoje na trhu práce, vývoje školství a vzdělávání a vývoje ekologie. Část empirická, nazvaná Výzkum -- změny hodnotových preferencí, je zaměřena v prvé řadě na tvorbu hypotéz, které s danou problematikou souvisí, a na tvorbu dotazníku. Za stěžejní kapitolu praktické části lze považovat analýzu a interpretaci výsledků, která je rozdělena do několika dílčích kapitol podle zkoumané oblasti. Jde především o oblast životních hodnot, oblast hodnotového žebříčku a hodnotových preferencí, o normy chování a o oblast ekonomického chování v době hospodářské krize.
Vedoucí práce: Zuzana Hubinková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; hodnoty; média; ekonomické chování; diplomové práce; values; media; economic behavior; master's theses