Význam přímých zahraničních investic pro zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky ČR - Sedlářová, Monika (2010)
Tato diplomová práce je rozdělena do dvou částí. V první části se zabývám přímými zahraničními investicemi a jejich vztahem ke konkurenceschopnosti, v následující části pak aplikuji tuto problematiku na Jihomoravský kraj. V první kapitole obecně charakterizuji přímé zahraniční investice, druhá je věnována dopadům zahraničních investic na národní ekonomiku. V následující kapitole stručně nastíním historii vývoje přímých zahraničních investic v ČR a přiblížím současnou situaci naší země v této oblasti. Čtvrtá kapitola pojednává o konkurenční schopnosti ČR. V poslední kapitole popisuji a analyzuji vliv investic na hospodářství Jihomoravského kraje, v závěru navrhuji opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti.