Ovlivňování demografického chování vybraných skupin obyvatelstva sociálními dávkami - Vlček, Petr; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Sunega, Petr, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Práce si klade za cíl poskytnout multidimenzionální pohled na otázku dlouhodobého fungování sociálního systému. Z poznatků psychologie a sociologie vyplývá, že na formování jedince v běžného člena společnosti s normálním hodnotovým žebříčkem mají geny menší vliv než rodina a její sociální kapitál. Sociální systém deklaruje snahu motivovat potřebné k návratu do finanční nezávislosti, tato snaha ale není úspěšná. Naopak, zvláště sociálně exkudované domácnosti ve snaze získat větší příjem místo zapojení do pracovního procesu často volí změnu osobních charakteristik podmiňujících výplatu dávky. Jednou z nejvýznamnějších ovlivnitelných charakteristik je počet nezaopatřených dětí v rodině. Pro získání vyšších dávek tedy přivádějí na svět děti. Racionalita jejich počínání je prokazována pomocí přepočtených příjmů na spotřební jednotku, které zohledňují úspory z rozsahu ve společné domácnosti. Bylo zjištěno, že zatímco u běžné rodiny přepočtený příjem s růstem počtu dětí mírně klesá, u rodiny bez příjmu se tento příjem přibližně zdvojnásobí, takže si rodina pořízením dítěte finančně polepší. Tato skutečnost má v delším časovém horizontu neblahé důsledky na strukturu společnosti, neboť podporuje vyšší porodnost u skupin, které nepřispívají. Změnou systému výpočtů dávek lze docílit poklesu porodnosti v nepříznivých domácnostech a zvýšit porodnost běžné domácnosti. Stačí zajistit výplatu dávek tak, aby po narození dítěte byl zachován přepočtený přijem na spotřební jednotku ve stejné výši, například skrze slevu na dani o určité procento. Je to lepší, než používání absolutních částek. Vhodné je také propojit sociální a důchodový systém tak, že výše důchodu bude alespoň částečně závislá na výši odvedených prostředků do systému dětmi
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses