Konvergence evropských ekonomik v kontextu globální nerovnosti - Kučerová, Michaela; Čermáková, Klára; Kubíček, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou konvergence evropských ekonomik v souvislosti s prohlubující se globální nerovností ve světě. Teoretická část pojednává o pojmu konvergence a o základních teoriích ekonomického růstu, které vysvětlují konvergenci ekonomik do jejich stálého stavu. V této části práce je také věnována pozornost globální nerovnosti. Jsou zde identifikovány jednotlivé druhy nerovnosti a způsoby měření se zaměřením na vnější nerovnost měřenou pomocí HDP na obyvatele v paritě kupní síly. Analytická část se zabývá analýzou vývoje hrubého domácího produktu v analyzovaných ekonomikách. Je zde provedena regresní analýza beta konvergence, z které vyplývá, že mezi ekonomikami dochází ke konvergenci a nerovnost mezi nimi se snižuje. Součástí analytické části je taktéž objasnění vztahů mezi dlouhodobým ekonomickým růstem a jeho determinanty. V závěru této části je provedena regresní analýza závislosti mezi dlouhodobým růstem a vybranými determinanty. Z analýzy vyplývá, že hlavními faktory přispívajícími k dlouhodobému růstu v rámci analyzovaných ekonomik, jejichž statistickou významnost jsem prokázala, jsou míra investic, otevřenost ekonomiky a kapitálové vládní výdaje. Důležitým determinantem růstu je také příliv přímých zahraničních investic, jejich statistická významnost ale nebyla prokázána. Naopak v neprospěch růstu hovoří míra růstu populace.
Vedoucí práce: Klára Čermáková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; regresní analýza; hrubý domácí produkt; ekonomický růst; diplomové práce; regression analysis; gross domestic product; economic development; master's theses