Pracovní migrace v regionu Plzeň - Bártíková, Hana (2009)
Diplomová práce s názvem "Pracovní migrace v regionu Plzeň" mapuje situaci v oblasti zaměstnávání cizinců, a to na regionální úrovni. Jsou zde popsány teoretické koncepce zabývající se migrací aplikované na prostředí České republiky a dále vývoj české imigrační politiky a legislativy upravující migrační politiku po roce 1989. Dále jsou v práci popsány způsoby zaměstnávání cizinců na českém trhu práce se zvláštním důrazem kladeným na popis forem zaměstnávání cizinců, které jsou z hlediska standardnosti působení na trhu práce minimálně sporné. Práce analyzuje tyto neregulérní formy zaměstnávání v českém kontextu se zaměřením na nejvýraznější minority na našem území. Dále jsou popsány ekonomické důsledky těchto jevů a celkové zhodnocení situace je podložené rámcovou kalkulací.