Dřevostavba v pasivním standardu – řešení snižování emisí CO2 v bytovém sektoru? - Mindoš, Marián; Šíma, Josef, 1972-; Dvořák, Antonín; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Bytový sektor v Evropské unii zpracovává 40 % vyrobených energií a je tak zodpovědný za značné množství CO2 emitovaného v průběhu výroby energie. Pasivní domy, které potřebují na svůj provoz minimální množství energie, byly Evropským parlamentem zhodnoceny jako nejlepší nástroj snižování emisí oxidu uhličitého v bytovém sektoru. Pro dosažení cíle snížení lidského vlivu na změny klimatu musí od roku 2019 všechny novostavby v unii splňovat ještě přísnější standard než je pasivní, a to nulový. Pasivních domů je však na území Evropské unie zatím velice málo a nulových ještě méně. Investiční náklady na pořízení pasivního domu jsou vyšší než u klasického domu. Z tohoto důvodu je poptávka po pasivních domech uměle udržována pomocí státních dotací. Odhaduje se, že transformace stavebního trhu směrem k nové výstavbě pouze v pasivním standardu bude stát Evropskou unii ročně 50 - 120 bilionů eur nad rámec klasické výstavby. Cílem práce je vysvětlit a zhodnotit jaké faktory vedly k vývoji této technologie v sektoru bydlení; zanalyzovat environmentální, ekonomické přínosy a rizika pasivních domů a zjistit, zda dřevostavby v pasivním standardu nejsou lepším řešením na poli boje proti změnám klimatu.
Vedoucí práce: Josef Šíma
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2010
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses