Šrotovné a jeho paradoxy - Zíka, Michal; Šíma, Josef, 1972-; Hadrabová, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Diplomová práce se zabývá významy a paradoxy šrotovného v automobilovém průmyslu. Automobilový trh zahrnuje nesmírně rozsáhlou legislativu, která má restriktivní efekt na produkci aut, ale šrotovné paradoxně působí opačným směrem. Dále je práce je zaměřena na problematiku šrotovného jako státního zásahu a vliv státních intervencí na tržní cenu, rovnováhu a bohatství lidí. Na bohatství lidí následně navazuje Kuznetsova křivka ve spojitosti s kvalitou životního prostředí. Cílem práce je analyzovat argumenty pro a proti zavedení šrotovného. S tím úzce souvisí výpočet emisí CO2 u nových a starých automobilů, aby bylo možné potvrdit, nebo případně vyvrátit tvrzení o zlepšení životního prostředí prostřednictvím šrotovací prémie. Dále jsou uvedena fakta o vlivu stáří vozového parku na bezpečnost provozu na dopravních komunikacích a možné změny bezpečnosti při přijetí šrotovného.
Vedoucí práce: Josef Šíma
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; životní prostředí; diplomové práce; environment; master's theses