Trh se vzděláním, aneb je české veřejné vysoké školství kvalitnější než soukromé školství? - Šrank, Jiří; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Ondrušková, Hana, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Diplomová práce se zabývá problematikou kvality vzdělání v České republice. Cílem je zjistit, zda je poskytování vzdělání na veřejných vysokých školách kvalitnější než na soukromých školách, a proč tomu tak je. Vzhledem ke komplikované interpretaci kvality vzdělání je zde tento koncept aplikován v uplatnitelnosti na trhu práce, a to z pohledu teorie lidského kapitálu, tak i teorie signálu. Pozornost je posléze soustředěna na komparaci mezd vysokoškolských absolventů, počtu vyučujících VŠ pracujících na hlavní pracovní poměr, počet vědeckých hodností vyučujících na hlavní pracovní poměr na daných školách (PhD./CSc., doc. a prof.) z pohledu veřejných a soukromých škol. V dalších částech je nastíněno prokázání kvality vzdělání u zaměstnavatelů formou dotazování head-hunterových a personálních agentur. Podle výše zmíněných kritérií bude provedena komparace úrovně vzdělávání na vzorku soukromých a veřejných VŠ ekonomického zaměření.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses