Německá měnová krize 1914-1923 - ponaučení pro současnost? - Kaňka, Adam; Kollár, Miroslav; Janíčko, Martin, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Práce se krátce zabývá důvody přeměny německé poválečné inflace v hyperinflaci. Zároveň se obšírněji věnuje současným nekonvenčním měnovým politikám. Důraz je kladen především na kvantitativní uvolňování, které má vyvést některé ekonomiky z období recese zpět na dráhu konjunktury. Posouzením tohoto nástroje, s ohledem na zkušenosti z Japonska, se práce snaží odpovědět, zda svůj úkol plní nebo ne. Současně polemizuje nad vedlejšími účinky, které by mohly v případě pozdního zvolení "exit strategy" vyvolat finanční nestabilitu. Snaží se zjistit, zda by nestabilita mohla dosáhnout až takových rozměrů jako v poválečném Německu.
Vedoucí práce: Miroslav Kollár
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; inflace; měnová politika; bakalářské práce; inflation (finance); monetary policy; bachelor's theses