Hospodářská situace druhé republiky - Ráček, Martin (2009)
Diplomová práce se zabývá hospodářskou situací druhé republiky. Druhá republika je označení politického systému, který v Československé republice přežíval mezi dvěma okupacemi, tedy od 1. října 1938 do 15. března 1939. Cílem práce je na základě analýzy přijatých hospodářsko-politických opatření určit, jaká forma státu ve skutečnosti druhá republika byla. Dalším záměrem práce je zjistit cíle hospodářské a měnové politiky a srovnat názory hlavních představitelů hospodářské a měnové politiky. Práce je postavena na rozboru archiválií z Archivu České národní banky, Národního archivu České republiky a Ústřední statistické knihovny. Vyšlo najevo, že ve značně oslabené Československé republice, ve které politický režim vykazoval čím dál více známky autoritativního státu, se od prvních pomnichovských dnů prosazovala jak levicová, tak pravicová hospodářsko-politická doporučení a požadavky. Jedním z klíčových znaků hospodářské situace druhé republiky byla příznačná vzájemná koexistence státem řízeného hospodářství a soukromého vlastnictví.