Hospodářská situace druhé republiky - Ráček, Martin; Doležalová, Antonie, 1966-; Kunert, Jakub, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Diplomová práce se zabývá hospodářskou situací druhé republiky. Druhá republika je označení politického systému, který v Československé republice přežíval mezi dvěma okupacemi, tedy od 1. října 1938 do 15. března 1939. Cílem práce je na základě analýzy přijatých hospodářsko-politických opatření určit, jaká forma státu ve skutečnosti druhá republika byla. Dalším záměrem práce je zjistit cíle hospodářské a měnové politiky a srovnat názory hlavních představitelů hospodářské a měnové politiky. Práce je postavena na rozboru archiválií z Archivu České národní banky, Národního archivu České republiky a Ústřední statistické knihovny. Vyšlo najevo, že ve značně oslabené Československé republice, ve které politický režim vykazoval čím dál více známky autoritativního státu, se od prvních pomnichovských dnů prosazovala jak levicová, tak pravicová hospodářsko-politická doporučení a požadavky. Jedním z klíčových znaků hospodářské situace druhé republiky byla příznačná vzájemná koexistence státem řízeného hospodářství a soukromého vlastnictví.
Vedoucí práce: Antonie Doležalová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; měnová politika; hospodářská politika; diplomové práce; monetary policy; economic policy; master's theses