Současná ekonomická krize „Pouhá“ cyklická fluktuace nebo významné snížení potenciálního produktu? Případ ČR. - Müllerová, Kristýna (2010)
Tématem mé bakalářské práce je dopad současné ekonomické krize na potencionální produkt. V úvodní části práce popisuji ekonomické teorie, které analyzují hospodářské fluktuace a jejich rozdílnou charakteristiku potencionálního produktu a produkční mezery. Zejména pak Lucasovu verzi neoklasické teorie hospodářského cyklu, která vysvětluje vznik makroekonomických výkyvů neočekávanými změnami objemu peněžní zásoby v ekonomice. Ve druhé části pak popisuji metody, které lze použít pro odhad potencionálního produktu a produkční mezery. Ze statistických metod analyzuji Hodrick-Prescotův filtr a ze skupiny produkčních funkcí pak Cobb-Douglasovu produkční funkci. V závěrečné části práce pak tyto metody aplikuji na případ České republiky, zejména na období současné ekonomické krize a zhodnocuji dopady na potencionální produkt.