Ekonomické důsledky šrotovného - Sládeček, Dušan (2010)
Tato bakalářská práce zkoumá pomocí standardních ekonomických modelů, zkušeností ze Slovenska a studie z Delawarské univerzity reálné dopady šrotovného na Českou republiku. Výsledkem je odhad čisté společenské ztráty nejméně ve výši 1 450 200 000 Kč. Závěry této bakalářské práce rovněž "bortí" představu o tom, že šrotovné může být v dlouhém období fiskálně neutrální opatření.