Vliv hluku na cenu bytů v Praze NSDI automobilového versus NSDI tramvajového hluku - Šohajová, Renata; Melichar, Jan, 1975-; Máca, Vojtěch, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Diplomová práce se zabývá problémem vlivu hluku na ceny bytů v Praze, konkrétně rozdílem mezi vlivy automobilové a tramvajové dopravy. Tento vliv zjišťuji prostřednictvím modelu hédonické ceny při uplatnění sekundárních dat o cenách bytů a existujícím hluku na území Prahy. V teoretické části vysvětluji koncept hluku, jeho dopad na lidskou psychiku a zdraví, protože to podmiňuje ekonomické chování člověka ve vztahu k hluku. Vysvětluji fungování modelu hédonické ceny a index NSDI a zmiňuji studie, které se jím zabývají. V praktické části se zabývám popisnou analýzou dat, regresní analýzou, modelováním funkce hédonické ceny a výpočtem implicitní ceny hluku. Zjišťuji, že nemohu porovnat hédonické modely hluku tramvaje a hluku automobilů prostřednictvím NSDI, jak jsem měla v úmyslu, protože hlukové parametry vychází v regresních modelech s kladnými znaménky a nesignifikantní. Vytvořím proto hédonický model pro noční hluk, který mi vyšel jako jediná hluková proměnná v semi-logaritmickém regresním modelu signifikantní.
Vedoucí práce: Jan Melichar
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; hluk; diplomové práce; noise; master's theses