Zavedení eura v České republice - Rausová, Lucie (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou zavedení eura v České republice. Podrobněji se zaměřuje na úkoly, které jsou převážně v pravomoci České národní banky a na její funkci v tomto procesu. Jelikož se k přechodu na euro ČR zavázala v době vstupu do EU, je tato práce orientovaná k zodpovězení následujících otázek. Jaká kritéria je nutné splnit? Jaký scénář přechodu bude zvolen? Jak povede ČNB informační kampaň? Co musí zajistit v rámci hotovostního a bezhotovostního platebního styku? Praktická část práce se věnuje duálnímu oceňování a pravidlům pro přepočet českých korun na euro, zaokrouhlování a zarovnávání. V poslední části jsou nastíněny na příkladu Slovenska oblasti, ze kterých je možné se inspirovat, abychom přispěli k hladkému zavedení eura v ČR. Jsou zde uvedeny hlavní přínosy a možná rizika spojená se vstupem do měnové unie.