Analýza hypotéčního úvěru a faktorů ovlivňující jeho rozvoj - Kutová, Nikola (2010)
Práce se zaměřuje na hypotéční úvěry a hypotéční trh v České republice. První část vymezuje hypotéční úvěr z pohledu legislativy, jeho parametrů a způsobu financování. Jsou v ní rozebrány nejčastěji uzavírané druhy hypotéčních úvěrů, státní pomoc při splácení a jednotlivé fáze samotného úvěrového procesu. Druhá část se zaměřuje na hypotéční trh v ČR za posledních několik let, který je ovlivněn finanční krizí v USA a dalšími úvěrovými riziky. V závěrečné části je charakterizován modelový subjekt, který se snaží uzavřít hypotéční úvěr pro potřeby svého bydlení na základě zpracovaných informací z předchozích teoretických částí a na základě vhodných kritérií zvolit správný typ hypotéčního úvěru za nejvýhodnějších podmínek.