Srovnání procesu rozdělování výsledku hospodaření v České republice a ve Slovenské republice - Tyrpeklová, Eliška; Marek, Petr; Kaiser, Libor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Anotace: Práce se zaměřuje na proces rozdělování výsledku hospodaření v České republice a ve Slovenské republice. Nejprve je část česká, následně slovenská. Každá z nich je rozdělena na 4 kapitoly podle různých právních forem podnikání. V rámci těchto podkapitol je popsáno, jak probíhá proces rozdělování výsledku hospodaření (Obchodní zákoník), ale také jak je zdaňován výsledek hospodaření, resp. podíly na zisku (Zákon o daních z příjmů). Pro tuto práci nejsou důležité pouze dnešní rozdíly mezi rozdělováním výsledku hospodaření v Čechách a na Slovensku, ale také vývoj předpisů v obou zemích. Vzhledem k tomu, že obě země měly do 1. 1. 1993 předpisy společné, tak jsem vycházela vždy z předpisů platných pro rok 1992. Následně jsem uvedla nejdůležitější změny, kterými předpis prošel, a aktuální stav. V kapitole "shrnutí" jsou uvedeny aktuální rozdíly mezi předpisy českými a slovenskými. V "závěru" je uveden komentář k nejvýznamnějším rozdílům, které byly nalezeny.
Vedoucí práce: Petr Marek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; dividendová politika; bakalářské práce; dividend policy; bachelor's theses