Hospodářství usměrňované (l'économie dirigée, Planwirtschaft) ve světle teorie a prakse - Matoušek, Josef, 1876-1945 (V Praze : Tiskem a nákladem Pražské akciové tiskárny, 1933)
Přehled prací a názorových proudů pojednávajících o plánovitém hospodářství. Varování před státními zásahy do ekonomiky, zbytečným rozrůstáním administrativního aparátu a poskytováním služeb státem v nadbytečném množství. Důraz na kontrolní funkci státu ve světě tržních vztahů. Autor prosazuje vládu jedné strany jako záruku odpovědnosti jednotného přístupu v řešení národohospodářských otázek. Praktická hospodářská opatření v době ekonomické krize z hlediska autora jako ministra obchodu
Keywords: hospodářské plánování; ekonomické teorie; hospodářská politika; hospodářské dějiny; ekonomové; ekonomie a politika; studie; economic planning; economics (theory); economic policy; economic history; economists; economics and politics; studies