Geoekonomicky a geopoliticky potencial Kalinigradske oblasti Ruske federace - Chromčáková, Iva; Lupták, Milan, 1955-; Lisa, Aleš, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Diplomová práce popisuje geopolitické a geoekonomické postavení Kaliningradské oblasti Ruské federace a její vztahy s Ruskem, Evropskou unií, Polskem a Litvou. První část se zaměřuje na historickou svázanost oblasti s Německem, vysvětlení pojmů exkláva a enkláva, hospodářstvím Oblasti, které je ovlivňováno režimem Zvláštní ekonomické zóny.Druhá část popisuje vztah Kaliningradské oblasti a Moskvy, jak po stránce ústavního pořádku a administrativního členění, tak z hlediska bezpečnosti a obrany. Pozornost je věnována otázce dodržování Smlouvy o konvenčních silách v Evropě, ozbrojenými silami a vztahu k Severoatlantické alianci. Poslední část rozkrývá vztahy s Evroskou unií a programy vzájemné bilaterální spolupráce se členskými zeměmi Evropské unie.
Vedoucí práce: Milan Lupták
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní a evropská studia - diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses