Správa místních poplatků ve vybrané obci - Popelková, Iveta (2010)
Předmětem mé bakalářské práce je rozbor správy a výnosů uvalených místních poplatků v obci Chomutice a zhodnocení zákonnosti jejího postupu. V práci rozebírám zákonný průběh daňového řízení podle příslušného zákona a charakterizuji obec z právního hlediska, tedy její působnost, orgány a postup při vydávání právních předpisů. Analýze místních poplatků v obci Chomutice předchází charakteristika soustavy místních poplatků v ČR. Vývoj výnosů z místních poplatků analyzuji od roku 2000, data jsem získala z obecně závazných vyhlášek obce a na obecním úřadě. Z rozhovoru se starostou obce jsem získala informace ohledně postupu při výkonu správy místních poplatků v Chomuticích, které jsem autenticky popsala v závěru druhé kapitoly. Zhodnotila jsem politiku obce v oblasti místních poplatků a došla k závěru, že obec má výnos pouze ze tří druhů poplatků, podíl na celkových výnosech je vyšší než celostátní průměr, podíl neplatičů naopak nižší. Porovnala jsem postup správy místních poplatků s právním předpisem a došla k závěru, že obec v některých případech nepostupuje přesně podle zákona.