Euroregion Praděd - Česko-polská přeshraniční spolupráce - Lucuková, Hana; Horáček, Jiří, 1964-; Postránecký, Josef, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Důvody podpory příhraničních oblastí ze strany EU a její efekty na danou příhraniční oblast jsou hlavním předmětem zájmu této diplomové práce. Díky těmto subvencím se předpokládá růst socioekonomické úrovně a dosažení vyšší integrace se sousedním státem. Kritické přístupy některých autorů zpochybňující tento předpoklad jsou motivem pro zkoumání systému podpory příhraničí a jeho praktické ověření na konkrétním příkladu Euroregionu Praděd/Pradziad. Myšlenka podpory příhraničních oblastí za účelem výše zmíněných efektů je jistě oprávněná, ovšem jedinečnost každého euroregionu vyžaduje individuální přístup v aplikaci této podpory. Euroregion Praděd/Pradziad disponuje také určitými specifiky, která jsou v této práci analyzovaná. Ta jsou často vnímána jako bariéry rozvoje. V Euroregionu Praděd/Pradziad se ale již našli lidé, kteří tato specifika vnímají jako příležitost rozvoje.
Vedoucí práce: Jiří Horáček
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; Polsko; diplomové práce; Poland; master's theses