Budoucnost Západní Sahary - Juklová, Jana (2009)
Tato diplomová práce se zaměřuje na mezinárodně-právní postavení Západní Sahary. Přes zmapování historického vývoje Západní Sahary, její dekolonizaci a skrze analýzu navrhovaných řešení se snaží dospět k současnému statutu tohoto území a nastiňuje možnosti budoucího vývoje. Důraz je kladen na právo na sebeurčení saharského obyvatelstva. Teritorium Západní Sahary je předmětem dlouhodobých sporů především mezi Marokem a Frontou Polisario. Snahy o řešení trvají několik desítek let, ale posun je minimální s ohledem na často protichůdné zájmy jednotlivých stran. Do jednání zasahují nejen okolní země, ale také další státy se speciálními zájmy v oblasti jako Spojené státy americké, Francie a Španělsko. Od roku 1991, kdy došlo k vyhlášení příměří po mnohaletém vojenském konfliktu, předkládané návrhy řešení byly většinou zablokovány a odmítnuty.