Vplyv verejného dlhu Slovenskej republiky na bežný účet platobnej bilancie - Titze, Miroslav (2010)
Práca sa zaoberá širšími ekonomickými súvislosťami zadlžovania Slovenskej ekonomiky po roku 1993. Hlavným cieľom je posúdiť vplyv rozpočtového deficitu na bežný účet platobnej bilancie. Práca analyzuje vývoj zadlženia verejných financií, deficitu, verejného dlhu a ich vplyv na trhy zapožičateľných fondov, trh tovarov a služieb a na menový trh, ktorí ovplyvňuje bežný účet platobnej bilancie. Regresná analýza založená na jednoduchej lineárnej regresii prostredníctvom metódy najmenších štvorcov nepreukázala vplyv deficitu na bežný účet platobnej bilancie a na základe metódy najmenších štvorcov bola zamietnutá hypotéza o priamej závislosti. Skúsenosť ktorú zaznamenala slovenská ekonomika je konzistentná s Ricardovo-Barovou hypotézou o neutralite fiškálnej politiky.