Teorie portfolia - Zmítko, Milan (2009)
Cílem této práce je představit Moderní teorii portfolia a její alternativu v podobě Post-Moderní teorii portfolia. Práce je rozdělena na dvě části. První část práce popisuje teoretická východiska Moderní teorie portfolia a Post-Moderní teorie portfolia. Práce rovněž stručně představuje základní matematický aparát použitý v obou metodách s důrazem na rozdílné chápání a popis rizika. Druhá část se zabývá implementací obou teorií portfolia na praktické případové studii a je zaměřena na výběr a analýzu chování optimálních portfolií sestavených za použití metod vycházejících z obou teorií. Případová studie analyzuje s ohledem na různou délku časových řad rozdíly ve skladbě optimálních portfolií a jimi dosažených výsledků během velkých turbulencí na kapitálových trzích v roce 2008. V závěru práce porovnává obě zmíněné teorie a shrnuje jejich klady a zápory.