Historie a budoucnost sčítání lidu - Máchová, Veronika (2010)
Práce se zabývá historií, současností a budoucností sčítání lidu. Na úvodní kapitolu, která se týká definování pojmů, navazuje popis průběhu historických sčítání. Jsou zde popsány procesy sčítání od starověku až po poslední sčítání v roce 2001. Jednotlivá sčítání od vzniku Československa jsou popsána detailněji. Jsou zde zaznamenány i výsledky zjištěné od roku 1921 do roku 2001, které se týkají počtu obyvatel a dosaženého vzdělání obyvatel. Část práce je zaměřena na zjišťování názorů obyvatel České republiky na již proběhnutá sčítání a na plánované změny v roce 2011. Zpracované výsledky jsou uvedeny pomocí absolutních i relativních čísel. Závěrečná kapitola se zabývá připravovaným sčítáním pro rok 2011.