Finanční řízení nové firmy - Zemanek, Anton (2010)
Ve své práci zaměřil na finanční řízení nově zakládaného podniku. Cílem práce je ukázat nejen pravděpodobný vývoj podniku v několika letech po založení, ale i zhodnotit možné dopady různých výší poptávky po jeho produktech. V zadání jsem dostal za úkol zhodnotit možnosti fungování podniku, jeho vývoj a stabilitu v případě že odchylka tržeb podniku bude stanovena +- 20 %. Proto jsem v MS Excellu vytvořil model fungování nově založené firmy, podnikající v fast-food odvětví. V tomto modelu jsem na základě předpokladů, které uvádím, kvantifikoval hlavní finanční veličiny, determinující stavy podniku podle očekávaného vývoje odbytu - prodeje jeho produkce. Stanovil jsem intervaly, ve kterých provozní a finanční činnost podniku podstatně liší. A dále sestavil plánovanou rozvahu majetku a kapitálu podniku od jeho založení, a nadále po dobu 5-ti let. Plánovaný výkaz zisku a ztrát a výkaz cash-flow rovněž pro období pětiletého vývoje a také možnosti jednotlivých stavů světa. Následně bylo třeba chod podniku zhodnotit. Pro to jsem využil nástrojů finanční analýzy, oceňování podniku a finančního modelování.