Ocenění podniku - Sekanina, Jan (2009)
Cílem diplomové práce je zjištění hodnoty vlastního kapitálu společnosti Vodafone Czech Republic, a. s. V rámci ocenění bylo potřeba vypracovat strategickou analýzu se zaměřením na analýzu vnějšího (ekonomika, odvětví) a vnitřního (konkurenční pozice, tržní podíl) potenciálu. Strategická analýza je doplněna o finanční analýzu, která analyzovala finanční zdraví a sílu podniku (horizontální a vertikální analýza výkazů, poměrová analýza, konkurenční srovnání). Ocenění bylo provedeno výnosovým přístupem, konkrétně metodou diskontovaných volných peněžních toků DCF Entity (FCFF), přičemž jsem zvolil její dvoufázovou variantu. Za účelem prognózy volných peněžních toků (FCFF) v 1. fázi byl vypracován podrobný finanční plán. Plánované FCFF jsou diskontovány na současnou hodnotu k datu ocenění pomocí diskontní míry na úrovni průměrných vážených nákladů kapitálu. Samotné ocenění bylo doplněné o analýzu citlivosti. Výsledkem ocenění bylo stanovení hodnoty vlastního kapitálu.ty vlastního kapitálu, čímž byl splněn stanovený cíl práce.