Jak zefektivnit vynakládané zdroje na politiku výzkumu,vývoje a inovací v ČR - Najmanová, Hana (2009)
Teoretická východiska této práce jsou založena na Schumpeterově teorii hospodářského cyklu a na odůvodněních intervencí státu do trhu výzkumu, vývoje a inovací. Následně jsou popsána obecná východiska, která vycházejí ze Sedmého rámcového programu a z definic obsažených ve Frascati manuálu a Oslo manuálu. Analytická část se skládá z dílčích analýz, které se zaměřují na nastavený právní a institucionální rámec České republiky a na výdaje, lidské zdroje a výstupy výzkumu a vývoje. Jejich analýza je dovykreslena komparací s pozicí Finska a průměrem Evropské unie v těchto oblastech. Součástí analytické části je i přehled programů na podporu výzkumných, vývojových a inovačních aktivit. Celá analytická část je shrnuta pomocí SWOT analýzy. V závěru této práce jsou nastíněna možná řešení, jak zefektivnit stávající systém České republiky ve výzkumu, vývoji a inovacích.