Jak zefektivnit vynakládané zdroje na politiku výzkumu,vývoje a inovací v ČR - Najmanová, Hana; Petrášek, František, 1934-; Ždímal, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Teoretická východiska této práce jsou založena na Schumpeterově teorii hospodářského cyklu a na odůvodněních intervencí státu do trhu výzkumu, vývoje a inovací. Následně jsou popsána obecná východiska, která vycházejí ze Sedmého rámcového programu a z definic obsažených ve Frascati manuálu a Oslo manuálu. Analytická část se skládá z dílčích analýz, které se zaměřují na nastavený právní a institucionální rámec České republiky a na výdaje, lidské zdroje a výstupy výzkumu a vývoje. Jejich analýza je dovykreslena komparací s pozicí Finska a průměrem Evropské unie v těchto oblastech. Součástí analytické části je i přehled programů na podporu výzkumných, vývojových a inovačních aktivit. Celá analytická část je shrnuta pomocí SWOT analýzy. V závěru této práce jsou nastíněna možná řešení, jak zefektivnit stávající systém České republiky ve výzkumu, vývoji a inovacích.
Vedoucí práce: František Petrášek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; inovace; diplomové práce; innovations; master's theses