Zákaz zneužití práva v evropském právu - Hron, Lukáš; Grmelová, Nicole, 1975-; Filipinská, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Práce představuje úvod do problematiky principu zákazu zneužití práva, jak je aplikován v evropském právu. Úvodem uvádí stručnou historii zákazu zneužití práva jako soukromoprávního institutu a jeho teoretické aspekty. Dále seznamuje čtenáře s projevy tohoto institutu v českém právním řádu a upozorňuje na problémy, kterým čelí české soudy při jeho aplikaci, zejména jeho odlišení od podobných institutů. Jádro práce představuje analýza relevantní judikatury Soudního dvora Evropské unie, která sleduje vývoj od počátku sedmdesátých let do současnosti. Práce analyzuje doktrínu zákazu zneužití práva v podobě, do níž se v této judikatuře vyvinula. V závěru práce autor představuje praktické důsledky zákazu zneužití práva pro daňové právo. Věnuje se otázce, jak se s doktrínou vyvinutou Soudním dvorem Evropské unie vypořádaly nejvyšší soudy České republiky a podrobuje jejich přístup kritice.
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; zneužití práva; bakalářské práce; abuse of rights; bachelor's theses