Ekonomika využítí a provozu památkového objektu z hlediska regionálního rozvoje na příkladu regionu Českokrumlovsko - Nováková, Vendula (2009)
Diplomová práce se zabývá problematikou provozu SHZ Český Krumlov a vlivem památky UNESCO na rozvoj krumlovské destinace a českokrumlovského regionu. Teoretická část práce je zaměřena na problematiku právní úpravy památkové péče a možnosti financování památkových objektů v České republice, na ekonomické souvislosti lokalit s historickým dědictvím a na teorii regionálního rozvoje a cestovního ruchu. Praktická část je zaměřena na historii českokrumlovského regionu a stavebně historický vývoj samotného Českého Krumlova. Stěžejní část práce je potom věnována ekonomické analýze provozu SHZ Český Krumlov a efektivitě fungování krumlovské turistické destinace. Krumlov by měl být vnímán v širším regionálním kontextu a proto je závěrečná práce věnována analýze turistických koridorů v regionu. Cílem této práce je zmapovat provoz SHZ Český Krumlov z hlediska efektivnosti a provozního potenciálu do budoucna a postihnout hlavní funkční nedostatky a nevyužitý rozvojový potenciál krumlovské destinace v širším regionálním kontextu.