Postavení KLDR v současných mezinárodních vztazích (na základě determinujícího aspektu ideologie Čučche) - Žáková, Tereza (2009)
Práce seznamuje s ideologií čučche a zkoumá její dopady na severokorejský režim. Hlavním cílem je zhodnocení postavení KLDR v současném systému mezinárodních vztahů právě s přihlédnutím k ideologii čučche. Vzhledem k faktu, že vzájemných vztazích KLDR a druhých zemí je velmi komplikované nalézt přímou souvislost s myšlenkami proklamované ideologie, je tak alespoň zdůrazněna rovina, která je pro danou dvojici zemí dominantní. Postupně jsou rozebrány vzájemné vztahy s pěticí zemí, které se společně KLDR účastnily šestistranných rozhovorů (procesu odzbrojování je věnován samostatný úsek práce). Stranou však nezůstává ani Evropská Unie, neboť v budoucnosti by se EU mohla stát z několika důvodů důležitým partnerem KLDR.