Postavení KLDR v současných mezinárodních vztazích (na základě determinujícího aspektu ideologie Čučche) - Žáková, Tereza; Volenec, Otakar; Knotková, Vladimíra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Práce seznamuje s ideologií čučche a zkoumá její dopady na severokorejský režim. Hlavním cílem je zhodnocení postavení KLDR v současném systému mezinárodních vztahů právě s přihlédnutím k ideologii čučche. Vzhledem k faktu, že vzájemných vztazích KLDR a druhých zemí je velmi komplikované nalézt přímou souvislost s myšlenkami proklamované ideologie, je tak alespoň zdůrazněna rovina, která je pro danou dvojici zemí dominantní. Postupně jsou rozebrány vzájemné vztahy s pěticí zemí, které se společně KLDR účastnily šestistranných rozhovorů (procesu odzbrojování je věnován samostatný úsek práce). Stranou však nezůstává ani Evropská Unie, neboť v budoucnosti by se EU mohla stát z několika důvodů důležitým partnerem KLDR.
Vedoucí práce: Otakar Volenec
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses