Bytová výstavba v Praze a Středočeském kraji - Pflanzerová, Šárka (2009)
Tato diplomová práce se zaměřuje na oblast nové bytové výstavby. Cílem je zhodnocení bytové výstavby v Praze a Středočeském kraji a poukázat na faktory, které bytovou výstavbu ovlivňují. V této práci je nahlíženo na faktory demografické, sociální, ekonomické a politické. První část práce definuje základní pojmy a uvádí do oblasti trhu s nemovitostmi a byty. Následující část analyzuje jednotlivé faktory, které působí na bytovou výstavbu, jako jsou demografická situace a její trendy, ekonomické a sociální prostředí, právní prostředí a státní politika a ceny bytů. Další část práce hodnotí bytovou výstavbu ve sledovaných krajích pomocí empirických dat z Českého statistického úřadu. Poslední část práce se věnuje problematice suburbanizace z hlediska migračních toků a vlivu dopadů, které se projevují v životním a sociodemografickém prostředí, v územním plánování, v dopravě a ekonomice.