Minimální mzda v České republice a v Evropské unii. - Kopecký, Michal (2010)
Cílem této práce je především zachytit vznik a vývoj institutu minimální mzdy ve světě a její rozšiřování po Evropě. V teoretické části pojednávám zaprvé o základních funkcích minimální mzdy a jejích mechanizmech a zadruhé o jejím vlivu na zaměstnanost. V praktické části poté rozebírám její vývoj a rozšiřování po světě, jednotlivé evropské minimálně-mzdové systémy a analyzuji její výši v národním i v evropském měřítku.