Analýza a řízení nákladů - Tichá, Lucie (2009)
Cílem této diplomové práce je analyzovat náklady a jejich řízení ve společnosti BAEST, a.s. BAEST, a.s. je výrobní strojírenský podnik se širokým výrobním spektrem. Náklady jsou v této práci nejdříve zkoumány z globálního hlediska - je zde rozebrána jejich struktura a vývoj. Další část práce je věnována kalkulacím. Jsou zde charakterizovány metody kalkulací, které podnik využívá a součástí je sestavení plánované a konečné kalkulace a analýza odchylek. Závěr je věnován možnosti úspor nákladů ve výrobě.