Druhá generace biopaliv v reálném světě - Skalický, Michal (2009)
Diplomová práce se věnuje problematice biopaliv, jakožto obnovitelného zdroje energie v dopravě, který se v posledních letech dostává do popředí společenského zájmu. Její teoretická část je zaměřena na vymezení základních pojmů z této oblasti, historický vývoj a důvody pro potřebu náhrady stávajících fosilních paliv s důrazem na narůstající množství emisí CO2 a docházející zásoby ropy. Praktická část porovnává charakteristiky, využití, výhody a nevýhody biopaliv první a druhé generace a snaží se odhadnout přínosy biopaliv druhé generace jak v oblasti ekonomické tak také environmentální.